Tuesday, February 26, 2013

ŞEHRİYE SALATASI

Malzemeler:
Yarım paket arpa şehriye
1 çay bardağı sıvıyağ
1 er demet maydanoz ve dereotu
3-4 sap taze soğan
15-20 tane kornişon turşu
1 kutu mısır (ben yazdan haşlayıp buzluğa koyduklarımdan kullanıyorum)
1 tane haşlanmış ve didiklenmiş tavuk göğsü
1 tane rendelenmiş havuç
1 limon (ya da damak tadınıza göre daha fazla)
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Sıvıyağ bir pilav tenceresi gibi bir tencereye konulup şehriyeler içine atılır. pilav yaparken kavurduğumuz gibi kaşıkla çevirerek rengi değişene ve hafif kahverengi bir renk olana kadar kavurup üzerine şehriye miktarını 1 parmak geçecek kadar su ekliyoruz. 1 tatlı kaşığı tuz ekliyoruz. Suyun  miktar hep aynı üzerini 1 parmak geçsin. Şehriye fazla da olsa aynı yöntem işe yarıyor. Suyu kaynamaya başlayınca altını kısıp suyunu çekmesini bekliyoruz. sonra demlenmesi için biraz bekliyoruz. Soğuyunca içerisine limon suyunu ekleyip küçük küçük doğranmış malzemeleri katıyoruz. şehriyeleri kavururken yağ kullandığımız için bir daha yağ eklemeye gerek olmuyor.

BUĞDAY SALATASI


malzemeler:
2 su bardağı buğday (aşurelik olarakta satılıyor)
7-8 dal taze soğan1 demet maydanoz
1 su bardağı haşlanmış konserve mısır
2 adet domates
2 adet salatalık
tuz, karabiber, kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 adet limonun suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Buğdaylar akşamdan ıslatılır veya düdüklü tencerede yapacaksanız üzerini geçecek kadar su eklenip pişirilir. Ben Tefal klipso düdüklüde sadece 10 dakika daha önceden ıslatmadan pişirdim
çok güzel pişti. Sonra fazla suyunu süzdürüp bir kaba alıyoruz veincec,ik doğranmış taze soğanları, maydanozları, mısırları ve diğer tüm malzemeleri karıştırıp afiyetle yiyoruz.

MAKARNA SALATASI

Makarna salatasını çok seviyorum. Makarnayı tüketmenin en sevdiğim şekli bence salata olanı. İstenilen her alternatifle yapılabiliyor ve her seferinde hangi malzeme ile denerseniz deneyin güzel tatlar yakalayabiliyorsunuz. Benim evdeki malzemelere göre seçeneklerim değişiyor :) Bu tarifle yaptığım zaman hem hafif hem de az malzeme ile yapabiliyorum. Biz bu şekliyle seviyoruz.
Yapılışı:
1 paket makarna ( istediğiniz şekilde makarna olabilir)
5 adet salatalık
5 adet sivribiber
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı mayonez
Yapılışı:
Makarnayı haşlıyoruz. Ben az su ile haşlıyorum böylece suyunu süzdürmek gerekliliği olmuyor ve besin değeri kaybı olmuyor. Üzerine küçük doğranmış salatalık ve sivriberleri doğruyoruz ve sarımsaklı yoğurtla karıştırıyoruz. İçerisinde hiç yağ olmadığı için ben 1 yemek kaşığı kadar mayonez de ekliyorum ve hepsini karıştşrıp servis yapıyoruz. Çok hafif bir yaz salatası oluyor. Ayrıca sivribiber C vitamini açısından oldukça zengin bir sebze olduğu için çocuklara bu şekliyle yedirmek kolay oluyor. Tabi biberlerin tatlı olması gerekli.