Saturday, January 20, 2007

Patates Kayığı


Patates kayığı: Malzemeler oldukça basit. Tabakta sunumu da güzel. 4 adet orta büyüklükteki patatesi haşlıyor ve rendeliyoruz. 1 adet limonun suyunu, 3 diş ezilmiş sarımsağı, 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağını, 1 er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyonu ekleyip yoğuruyoruz. Hamur gibi oluyor. Bu patates hamurundan portakal iriliğinde bir parça alıp kayık şekline getirip ortasını açıyoruz. Ben ortasına 1 adet rende havuca 7-8 adet kornişon turşusunu doğradım. 1 çay bardağı kadar haşlanmış mısır ilave edip 2 yemek kaşığı kadar mayonezle karıştırıp ortalarına doldurdum. 4 adet patatesten 3 adet kayığım oldu ama büyükçe oldular. Daha küçük yapılabilir. Eşim çok sevdi. Deneseniz beğeneceğinizi sanıyorum.

Patates Salatası


Aslında herkesin bilip yaptığı bir tarif.4 adet patates haşlanır ve küp küp doğranır. İçerisine yarımşar demet taze soğan, maydanoz, dereotu kıyılıp konulur. 1 çay bardağı kadar zeytinyağı, tuz, karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, sumak ve 1 limonun suyu eklenip karıştırılır.

Mercimek Köftesi


2 su bardag1 k1rm1z1 mercimek üzeri 2 parmak kadar geçecek kadar su ile birlikte tencereye konulup üzeri göz göz oluncaya ve suyunu çekip pilav gibi oluncaya kadar pisirilir ( Eger pismemis olursa biaz daha s1cak su ilave edilebilir). Içerisine yar1m kilo ince köftelik bulgur konulup tencerenin kapag1 kapat1l1p demlenmesi saglan1r. Bir tava içerisinde 3\4 su bardag1 s1v1yag ile ince dogranm1s bir bas kuru sogan kavrulur. K1rm1z1 biber, tuz konulur. 1 bag yesil sogan, maydanoz ince ince dogran1r. 6-7 dis sar1msak rendelenir. Demlenen bulgurun üzerine 3 ks1k salça konulur.1 limonun suyu ilave edilir. Bulgurun sogumas1 beklenip hepsi bir arada(yesillikler hariç) yogrulur. En son yesillikler eklenir ve köfte yapar gibi s1k1l1r. Servis yap1l1r.

Yıldız Salata

Yapımı oldukça kolay ve zahmetsiz bir salata bu. Üstelik sunumu ve yemesi de bir o kadar güzel. Arkadaşım Meltem yapmış ve bloğuma koymam için fotoğraflamıştı. Teşekkürler Meltemciğim. :) Aslında malzemelerini biz göz kararı yapıyoruz. tüketecek kişi sayısına göre malzemeyi artırmak veya azaltmak mümkün. Bir paket yıldız makarnayı haşlıyor ve süzüyoruz. O soğuyup, süzülürken; bir su bardağı kadar bezelye (ben konserve kullanıyorum) yine bir su bardağı haşlanmış mısır, 3-4 tane küçük küçük doğranmış sosisi katıp karıştırıyoruz. Damak tadımıza uyacak kadar tuz katıyoruz. Ayrı bir yerde yine 1 su bardağı kadar yoğurt ile 3 yemek kaşığı mayonezi karıştırıp bu makarnanın üzerine dökerek karıştırıyoruz. Salatamız hazır. Özellikle çalışan bayanlar için pratik tariflerin önemi tartışılamaz. Aniden bastıran misafirler için güzel ve hızlı bir alternatif olabilir.

Kumpir



KUMPİR
Son birkaç gündür işlerim öylesine yoğundu ki değil yeni tarif eklemek,siteye girip bakamadım bile. Aslında eklemek istediğim çok tarif birikti. Önümüzdeki günlerde bir aksilik olmazsa eklemeyi umuyorum. Kumpiri ben yıllardır yaparım. Tabi özellikle Ankara'da çok güzel kumpir yapan yerler var ama evde yapmak hiç zor değil. Üstelik lezzeti çok daha güzel :) İri patates bulmanız gerekiyor öncelikle. Benim evimin yakınlarında bir market var. Orada patates- soğan tarzı sebzeler de bulunuyor. Geçen gün eve dönerken patateslerin içerisinde iri iri olanlarını görünce dayanamadım. 10 dakika kadar tencerede haşladıktan sonra fırına sürdüm ve pişmelerini bekledim. İyice piştikten sonra ortasından bıçakla açarak 1 yemek kaşığı kadar tereyağ koydum. Çatal yardımı ile patatesin içini ezmeye başladım. 3-4 yemek kaşığı kadar rendelenmiş kaşar peyniri ilave ettim ki patatesin sıcağı ile erisin. Tuzunu serpip, arasına daha önceden hazırladığım rus salatasından koydum. Üzerine sosis doğradım. En üste de ketçap dötüm. Ben eklemedim ama üzerine haşlanmış tavuk eti, mısır, zeytin vs. ne arzu edilirse eklenebilir. Denerseniz şimdiden afiyet olsun.

KISIR

Yaptığım kısırlar genelde beğenilir. Ben de çok severek yaparım. Dahada çok severek yerim. Doğrusunu itiraf etmek gerekirse her gün olsa yerim:) Ben bu kısırı dün akşam bize bebek görmeye gelen dostlarımız Meltem ve Oğuz için yapmıştım. Birlikte çok güzel bir akşam geçirdik. Bugün benim damak tadıma uygun haliyle bir kısır tarifi vermek istiyorum.
Malzemeler:
  • 3 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet taze soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dolu dolu domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 er çay kaşığı olmak üzere: karabiber, kimyon, kırmızı biber1 tatlı kaşığı kadar tuz (artırılıp eksiltebilir)
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 2 limonun suyu
Yapılışı:Bulgur derin bir kaba konulup üzerini bir parmak geçecek kadar kaynar su ve tuz eklenir. Kabın ağzı bir kapakla örtülüp, bulgurun demlenmesi sağlanır. Bu arada ayıklanıp incecik doğranmış soğan ve maydanozlar hazırlanır. Bulgur suyunu çekip demlendikten sonra diğer tüm malzeme içerisine katılıp karıştırılır. En son soğan ve maydanozlar ilave edilir. Ben kısıra rendelenmiş mor lahana da koyarım çok lezzetli olur. Ama dün evde olmadığı için koymadım. Arzu eden olursa öylede çok lezzetli olduğunu belirteyim. 2 limon çok gibi görünebilir. Ama biz hafif ekşili seviyoruz. Siz hafif ekşili sevmiyorsanız 1 limon koyabilirisiniz. Dedimya ben kendi damak tadıma göre yazdım.